Honden in asiel of hondenhotel

auteur : Hilde Quisquater

juli 10, 2024


Met de vakantie voor de deur, zullen weer heel veel honden tijdelijk een ander onderkomen krijgen.
Voor de gelukkigen onder hen zal dat een vakantieadres of hondenhotel zijn, voor anderen wordt het een asiel. De asielhonden zullen daar waarschijnlijk langere tijd verblijven, want de zomermaanden zijn niet de beste maanden om een nieuwe thuis te vinden.

Of het nu een asiel wordt of een hotel, in beide gevallen zal het een zware verandering zijn voor de hond in kwestie. De hond weet immers niet wat hem te wachten staat wanneer hij in de auto stapt. Hij merkt wel dat de baasjes anders doen dan anders, maar voor de rest heeft hij er maar het raden naar, waar hij naartoe gaat. Hoe zij het moeten voelen probeer ik hier even voor je op een rijtje te zetten.

Vakantieadres

Een hond die op een gekend vakantieadres gaat logeren zal het minste aanpassingsproblemen kennen. Zeker wanneer hij de mensen die hem zullen opvangen regelmatig ziet, zal deze hond zich snel kunnen aanpassen. Maar ook dan kan het achter gelaten worden voor stress zorgen, waardoor  de hond de eerste dag(en) wat triest rondloopt en slechter gaat eten.  Om dit te voorkomen kan je al op tijd maatregelen nemen.  Laat de persoon die de hond zal opvangen regelmatig met hem gaan wandelen, zo kunnen ze al aan elkaar wennen en associeert je hond de opvang ook met iets leuks. Misschien kan je de hond al eens een weekend op proef laten logeren. Dat is niet te lang ineens en de hond leert zo dat de baasjes altijd terugkomen.  Neem zeker zijn eigen voer, slaapmand, bench en speeltjes mee , zo is niet alles vreemd wanneer baasje vertrekt. Breng je hond in de voormiddag naar de opvang, dan kan hij ruim wennen voor hij de nacht in moet. De eerste dag kunnen de tijdelijke bazen dan al eens wat leuks met hem doen, zodat de hond snel doorheeft dat het allemaal wel zal meevallen. Het verminderd ook de kans op heimwee de eerste nacht.

Hondenhotel

Ik weet niet hoe het in Nederland geregeld is, maar in BelgiĆ« heb je de keuze tussen twee types hondenhotels, die met en die zonder hokken . Je vind nog steeds meer hotels met hokken, eventueel met buitenverblijf of vrije uitloop. Informeer hier zeker tijdig of je hond alleen of per twee in een hok zal verblijven.  Of je hond dit als leuk of gruwelijk ervaart hangt af van het karakter van je hond, maar ook van de omgeving waar hij in terecht komt. Ik stel me wel eens vragen bij hotels waar het verboden is eigen spullen of voer mee te brengen voor je hond.  ik begrijp dat dit veel gemakkelijker werkt, alles uniform en alle honden voer uit dezelfde bak. Maar vergeet je dan niet dat honden ook gevoelens hebben? Dat zij gerust kunnen gesteld worden met iets wat zij kennen? Honden zijn veelal gewoontedieren, alles ineens veranderen zorgt voor nodeloos veel stress.  Ik stel me dan ook de vraag of de medewerkers in zulke hotels wel de moeite zullen doen de hond gerust te stellen eventueel wat afleiding zullen geven. Bij andere hotels worden de hokken wel zo persoonlijk mogelijk ingericht en krijgen de honden hun eigen voer. Vooral dit eigen voer kan diarree en slecht eten voorkomen.

Informeer u goed of extra uitlaten, samen met andere honden naar een speelweide of knuffelkwartiertjes voorzien worden. Dit is niet overal zo. Maar ook al kost dit wat extra, boek dit wel wanneer het mogelijk is. Dit zal een het verschil maken voor je hond tussen een leuke of saaie vakantie.

Enkele punten waar je over moet nadenken :

  •  Heb je een hond die je de hele dag achterna loopt en niet alleen thuis kan blijven, leer hem dit dan ruim voor de vakantie  aan; zo zal hij het minder moeilijk hebben met het achterblijven op een vreemde plaats.
  • Heb je een zenuwachtige hond, breng hem dan liever niet onder in een groot hotel waar tientallen honden verblijven. Honden die zich makkelijk opfokken en daarbij gaan blaffen zullen dat ook op hotel doen. De medewerkers zijn dat gewoon en trekken zich daar niets van aan, dus dat is het probleem niet.  Maar de hond blaft wel tot hij schor is, bovendien kan het geblaf een geruststellend effect hebben op honden. Het monotone blaffen laat stoffen vrijkomen die de hond binnenin een goed gevoel geven. Dit gevoel kan verslavend werken, waardoor honden ook later, wanneer ze al lang terug thuis zijn zullen gaan blaffen om zich lekkerder te voelen.  De blafhond is dus geboren.
  • Sommige hele zenuwachtige honden kunnen nog ander probleemgedrag ontwikkelen, het heen en weer lopen in een hok of op en af het hok springen om zich bezig te houden is iets wat soms echt uitgroeit tot neurotisch gedrag. Dat wil zeggen dat deze honden dit gedrag meer en meer gaan vertonen, tot ze er niet meer mee kunnen stoppen. Het wordt een automatisme, dat in sommige gevallen niet meer te stoppen is.  Dit gedrag komt zeker niet standaard voor, maar toch heb ik al meerdere gevallen gekend die na een vakantie van twee weken maandenlange therapie, met de nodige pillen hebben moeten hebben om neurotisch gedrag terug weg te krijgen. Vooral herders en collies lijken hier gevoelig aan te zijn.

Mijn boodschap is kort en duidelijk. Breng je hond onder in een hotel waar het niet te lawaaiig is (ga eens eerst kijken), waar genoeg bezigheid is voor je hond door bvb uitlaten, speeluurtjes, enz., En het liefst kan hij wat eigen spullen en zijn eigen eten meenemen.

Er zijn ook de hotels waar geen hokken zijn, daar leven de honden gewoon in groep samen. Het voordeel is, dat op deze plaatsen kleinere groepen honden verblijven en dat de honden vanzelf voldoende beweging, gezelschap en spel hebben. Natuurlijk kan je hond alleen daar logeren als hij echt sociaal is met andere honden. De uitbaters zullen dit eerst willen testen voor je kan reserveren. Ik ken zo enkele adressen, waar de honden gedeeltelijk binnen bij de mensen leven en daarboven ook een grote tuin ter beschikking hebben, waar ze constant in kunnen. Ik heb al zulke groepen gezien  waar zowel kleine als grote honden dooreen liepen. Nogmaals, alleen hele sociale honden zijn hier welkom. Het lijkt in feite een beetje op een zomerkamp met de jeugdbeweging.

Wanneer je hond terug thuis komt na de vakantie, zowel bij vrienden als in een hotel kan je hond zich raar gaan gedragen. Sommige honden plakken letterlijk aan de baas en willen zo voorkomen dat hij nog eens vertrekt. Anderen kijken niet meer naar de baas om en willen liever alleen zijn, baasjes vrezen dan dat de hond boos is op de baas. In beide gevallen komt dit enkel doordat de hond zich terug moet aanpassen aan de situatie thuis. Sommige honden hebben het daar moeilijk mee er overreageren dan.  Ga de hond dan niet troosten of omkopen. Doe zo gewoon mogelijk en ga misschien eens een keertje meer met hem naar buiten, zodat hij zijn gedachten wat kan verzetten. Na hooguit enkele dagen is de hond terug in zijn oude doen en helemaal terug ingesteld op zijn leventje thuis.

Hond in asiel

Soms kan het niet anders, dan moet een hond een nieuwe thuis vinden en verblijft hij tijdelijk in het asiel. Maar wanneer een hond gedumpt wordt in het asiel omdat hij niet mee kan op vakantie en een hotel te duur blijkt, dan vraag ik me af of deze eigenaars wel een hond verdienen. Een hond is een deel van het gezin en doe je niet weg wanneer je er even geen tijd voor hebt.

Honden die weggehaald worden uit een erbarmelijke situatie en daardoor in het asiel terecht komen zullen zich absoluut beter voelen daar. Zij hebben het immers beter dan voorheen.  Maar honden die voordien een warme thuis hadden en plots in deze situatie terecht komen, omdat de eigenaar overleed bvb, hebben het meestal veel moeilijker met de overgang, zij hebben het immers minder goed. En daar gaat het hem nu juist om.

Honden in het asiel kunnen zich totaal anders gedragen dan hoe ze dat thuis deden. Sommigen worden juist rustiger en meegaander, anderen lijken ineens duiveltjes in een doosje in het asiel. Nochtans is het perfect mogelijk om hun ware aard te achterhalen, als je voldoende kennis hebt, of iemand meeneemt met die kennis. Dus asielhonden zijn niet per definitie slechte honden, in de meeste gevallen hebben ze gewoon even pech en zitten ze daar even om te wachten op hun nieuwe warme nestje.