Hond en kind : Voordelen en Nadelen

auteur : Hilde Quisquater

juli 2, 2024


Er zijn heel veel voordelen te bedenken om honden en kinderen samen op te voeden.
Aan de andere kant zijn er ook heel veel nadelen waar je rekening mee mag houden.

Dus zet ik de belangrijkste even op een rijtje voor je. 

Gewoon, dat je er even bij stilstaat 🙂

Voordelen

Honden maken kinderen gelukkig

Het is bewezen dat kinderen die opgroeien met een hond zich gelukkiger voelen. Ze hebben immers altijd een vriendje waarbij ze hun verhaal kwijt kunnen. Ze vinden bij hem begrip en de hond zal hen niet veroordelen, bestraffen of uitlachen. Wanneer kinderen ziek zijn zorgt de hond voor troost en een vrolijke noot.

Honden helpen je om gezonder te worden

Bij kinderen, maar ook bij volwassenen, is vastgesteld dat de bloeddruk daalt wanneer ze een hond aaien. Als mens word je daar rustiger van. Dus hele actieve, overactieve kinderen, kunnen rust vinden bij een hond.

Aan de andere kant is het ook zo dat honden ervoor kunnen zorgen dat ze kinderen die juist aan de luie kant zijn ertoe kunnen aanzetten meer te bewegen. Lekker spelen in de tuin, mee de hond uitlaten, trainen, enz. Misschien kan dat je kind overtuigen de Play Station even te laten voor wat het is.

Maar ook kinderen die een moeilijke revalidatie moeten doorstaan na ziekte, operatie of ongeluk worden graag bijgestaan door hun hond. Als kind wil je liever niet wandelen als dit je pijn doet, maar als je hond erbij is, dan lukt het misschien wel voor een kort stukje of je zal je pijnlijke handen en armen toch gaan gebruiken als het is om je vriend te aaien. Want dan overwint een kind alles, zelfs zijn pijn en angst. Een hond zet de mens aan om iets te doen en zal je troosten en aanmoedigen indien nodig.

Honden helpen bij sociaal contact

Wanneer kinderen moeilijk contact leggen met andere kinderen kan het soms de hond zijn die hen over de drempel helpt. Wat is er ten slotte leuker dan over je eigen hond praten en je kunstjes laten zien aan andere kinderen. Hoeveel kinderen hebben al een spreekbeurt gehouden over hun hond, hebben foto’s meegenomen en soms zelfs de hond zelf? Het is voor elk kind lastig om voor de klas te staan en te moeten praten, maar met zijn hond aan zijn zijde durft hij het allemaal wel.

Ook wanneer kinderen het moeilijk hebben met praten zie je soms dat deze kinderen wel praten tegen hun eigen hond en zo oefenen. Hij lacht hen niet uit en zit niet steeds irritant fouten te verbeteren. Kinderen winnen hierdoor aan zelfvertrouwen.

Voorlezen als therapie

Ik heb een jongen gekend die bijna niet praatte omdat hij door een lichte verlamming tijdens het praten veel speeksel verloor. Tegen zijn Golden Retriever deed hij wel een hele uitleg, die keek niet raar naar die speekselsliert aan zijn kin. Door deze jongen aan te moedigen verhalen te vertellen en voor te lezen oefende hij zijn spieren en leerde hij zijn mond beter te gebruiken. Het gevolg was dat de jongen nu bijna geen speeksel meer verliest tijdens het praten. Wanneer hij zenuwachtig of moe is, gaat het minder goed, maar in het dagelijkse leven kan deze jongen al heel wat beter praten en zijn mond gebruiken. Zijn hond heeft hem de moed gegeven om verder te oefenen!

Honden leren je kind verantwoordelijkheid

Bovendien is een hond een ideale manier om je kind verantwoordelijkheden aan te leren. Het kind leert via de hond zijn taken serieus te nemen en zijn beloften na te komen. Veel ouders laten hun kind de hond voeren. Dit is iets wat dagelijks terugkomt en er voor zorgt dat het kind leert dat het verantwoordelijk is voor een levend wezen. Zo leert het kind ook veel over het leven en over dieren in het bijzonder. Kinderen leren ook vol te houden op deze manier. Al wat oudere kinderen kunnen de hond des huizes een trucje aanleren met soms echt engelengeduld. Gewoon omdat de hond traag maar gestaag vorderingen maakt. Elke kleine verbetering lijkt voor kinderen al heel wat. Ze worden  niet geremd door het cynisme dat soms zo eigen is aan volwassenen. De hond doet het en het kind ervaart dat het door zijn inzet is dat hij een positieve invloed heeft op een levend wezen.

Een hond hebben is gewoon leuk

Los van al deze miraculeuze gaven van de hond is het ook gewoon leuk om een hond in huis te hebben. Er is altijd iemand die je blij opwacht als je uit school komt en waar je lekker balletjes voor kan wegwerpen in de tuin. Of die in de winter op je verkleumde voeten wil gaan liggen als je thuis komt na het voetballen.

Daarom worden honden als de beste vrienden van onze kinderen beschouwd. Zeg nu zelf, van welk huisdier droomde jij zelf als kind? Ik ben er zeker van dat het geen goudvis was, maar een hond!

Nadelen

Mensen die honden nemen hebben meestal wel over de voordelen nagedacht, maar de nadelen worden regelmatig over het hoofd gezien. Daarom zet ik de nadelen van honden en kinderen samen even voor je op een rijtje. Het is in vele gevallen niet zozeer de hond zelf die moeilijkheden veroorzaakt hoor, maar wel het extra werk of organiseren. Dit kan vooral voor de ouders een extra belasting zijn. Daarom ook dat je er eerst eens moet bij stilstaan, om latere teleurstellingen te voorkomen. Wanneer alles niet verloopt zoals voorzien, is het al gauw de hond die er de dupe van wordt. Hij wordt als de boosdoener gezien, terwijl het eigenlijk voorkomen had kunnen worden door eerst te denken en dan te doen.

Allergieën

Een hond kan allergieën veroorzaken. Zeker kinderen met astma kunnen problemen krijgen wanneer een hond in huis wordt gehaald. Wanneer je dus een kind hebt met een luchtwegaandoening informeer je beter eerst eens bij je dokter. Twijfel je of je zelf wel tegen hondenhaar kan, neem dan eerst eens een hond in huis om te logeren. Je merkt vanzelf of het kan of niet.

Parasieten

Honden kunnen ook parasieten bij zich hebben, zoals wormen, teken en vlooien. Sommige van de parasieten die je op de hond vind kunnen overgedragen worden op mensen. Vooral kinderen en ouderen kunnen hier veel last van ondervinden.  Natuurlijk kan je al heel wat doen om deze parasieten te voorkomen of in te tomen. Je moet de hond regelmatig ontwormen en vlooien- en tekenproducten gebruiken. Wanneer de hond mee op reis gaat moet hij de juiste behandelingen krijgen voor vertrek en de juiste inentingen. Dit kost je dan wel tijd en geld en je moet er wel aan denken, natuurlijk.

Vuil, stof en haren

Honden kunnen vuil, stof en haren in huis verspreiden. Met een klein kindje dat over de vloer kruipt is dit natuurlijk niet het meest hygiënische. Extra poetsen is dus de boodschap. Aan de andere kant is het ook weer niet nodig hier hysterisch over te doen. Kinderen komen dagelijks met zoveel onhygiënische dingen in contact. Meestal zelfs met onzichtbare ziektekiemen, waar de hond niets mee te maken heeft. Een knuffel van een mens kan soms meer ziekten overdragen dan de vuilste hond, dus panikeer niet wanneer je kind een hond aanraakt.  De hond dan maar in de tuin laten leven, omdat je het vuil niet in huis wil, is echter geen optie. Een hond is een sociaal wezen en kan echt niet heel zijn leven alleen in de tuin zitten, omdat anders het huis vuil wordt. Hij moet tussen zijn mensen leven, zoveel mogelijk. Wanneer je dit niet kan toestaan is een hond geen optie !

Opvoeding

Honden hebben ook een opvoeding nodig. Wanneer kinderen en honden samenleven zijn het meestal de honden die aandacht te kort komen. Hierdoor ontwikkelen veel honden problemen.

Uiteindelijk is het zo dat mama er gewoon een extra kind bij krijgt om te verzorgen en op te voeden wanneer een hond in huis komt. Je kan er niet van uit gaan dat alles al voorgeprogrammeerd is bij een hond. Je moet hem alles leren, net zoals je een kind ook alles moet leren.

Bijten

En het allerbelangrijkste, honden kunnen bijten! Niet elke hond zal bijten, maar ze hebben wel allemaal tanden. Zelfs de allerbraafste hond kan ooit toch een reden hebben om te reageren met een uithaal. Soms uit angst, soms uit pijn, maar het zou kunnen. Gelukkig komen deze incidenten toch weinig voor. Ook al lijkt het soms alsof er massa’s kinderen gebeten worden. Een serieuze beet haalt veelal de pers. Een kind dat van het verschoonkussen valt en daardoor ernstig gewond raakt wordt niet telkens vernoemd. Toch gebeuren er vele malen meer ongelukken in gewone huislijke sfeer (bvb een baby laten vallen) dan dat er kinderen gebeten worden. Toch moet je het risico van een bijtende hond niet negeren. Je moet je wel informeren om het risico tot het uiterste te verlagen.

Even een niet zo leuk momentje uit het leven gegrepen 😀

Een jongen van een jaar of negen stond ineens vol rode pukkeltjes, ze jeukten ook enorm. De knaap werd er gek van. De ouders dachten aan een allergische reactie en gingen naar de dokter. Ze hadden juist een hond in huis genomen van iemand die gestorven was, misschien was de jongen dus toch allergisch aan honden. Bij de dokter bleek het ook echt een reactie, niet op de haren van de hond die ze juist in huis gehaald hadden, maar op vlooienbeten. Ze hadden er niet bij stil gestaan dat de hond ook wel eens (veel) krabde en dat hij hier en daar een kale plek had. De hond was wel vriendelijk en zoonlief was zo blij met zijn nieuwe vriend dat hij hem mee in bed had genomen. Daar hadden de vlooien lekker huis gehouden en een lekker hapje extra gevonden, mensenbloed. Omdat deze mensen geen ervaring hadden met honden sloegen ze nu in paniek en kwamen ze (gestuurd door vrienden) bij mij terecht. Ze hadden ondertussen de hond al wel gewassen met vlooienshampoo, maar evengoed bleek de hond nu toch nog vergeven van de vlooien. Toen ik de haren opzij deed leek het wel de Schamps Elisée op de rug van de hond, een vlooiendrukte van jewelste. Niemand had deze mensen gezegd dat de vlooien ook gewoon in je huis zaten en ook in het bed van de jongen en dat ze daar nu lustig aan het voortplanten waren. Van daar sprongen de nieuwe vlooien weer op de hond en ook op hun zoon.

Paniek natuurlijk. Ze wilden de hond al weer weg doen omdat ze vreesden er nooit meer vanaf te komen anders. Gelukkig is dit niet nodig op zo’n moment. Ik raadde ze wel aan het huis goed te spuiten met interieurspray tegen vlooien, de kamer en het bed van de jongen ook. Zelfs de auto moest gedaan worden. Alles wat kon gewassen worden moest ook direct in de was. En dit moest allemaal na een dag of tien herhaald worden om de nieuw uitgekomen vlooien (niet alle eieren sterven van de spray) te doden voor ze konden voortplanten.

Ik vertel dit verhaal niet om jullie vies te maken van honden. Al zullen heel wat lezers nu wel al aan het krabben zijn. Ik vertel jullie dit om aan te tonen hoe belangrijk het is je goed te informeren. En om je te laten inzien dat een hond in bed ook negatieve kanten kan hebben, los nog van het gedrag van de hond. Maar evengoed wil ik er toch nog eens extra bij vermelden dat De Yorkshire Terriër uit dit verhaal ook een fantastische vriend is van die jongen, die ondertussen dus geen bubbels meer heeft.

Extra zorgen die je door de hond krijgt even op een rijtje:

Een hond moet dagelijks wandelen

De hond moet dagelijks minstens een uur uitgelaten worden. De meeste honden hebben echt niet genoeg aan even gauw in de tuin een plasje of drie minuten voor de deur bij een boom. Honden moeten hun energie kwijt kunnen en het dagelijks wandelen zorgt voor de broodnodige ontspanning van geest. Het hoeft niet altijd in het bos te zijn, maar lekker de beentjes strekken is absoluut belangrijk. Ook voor honden die een grote tuin ter beschikking hebben is de dagelijkse wandeling een must. Voor de extra beweging, maar ook om lekker op pad te zijn met de baas. Dit komt de band tussen die twee zeker ten goede.

Een hond verdient een opvoeding

De hond moet opgevoed worden, zonder voorkennis betekent dit dus hondenschool (ga op zoek naar een hondenschool die met belonen werkt!)of een tiental privé-lessen. Dit kost geld, maar vooral veel tijd. Ga er niet vanuit dat honden voorgeprogrammeerd afgeleverd worden. Honden zullen komen als je ze roept, zitten als je het zegt of een pootje geven, maar je moet ze wel eerst leren wat dat nu juist is. In de hondenwereld bestaan deze trucjes niet. Het is zo’n beetje als schrijven voor ons. Iedereen kan het, maar we moeten het wel eerst leren. Leren we het niet dan gaan we niet vanzelf schrijven. Lijntjes trekken kunnen we allemaal van nature uit, maar woorden vormen moeten we leren, anders heeft het geen echte betekenis. Zo is het ook bij de hond. Hij gaat wel zitten, komt wel en kan een pootje geven van nature uit. Hij moet alleen wel nog leren het ook te doen in bepaalde omstandigheden en er een woord aan leren koppelen. Dat kan alleen met training.

Een hond kost geld.

Een lijn, bench, speeltjes, dokter, eten, school, logies, enz.. Sommige dingen koop je eenmalig, andere kosten komen levenslang terug. Wanneer je hond echt ernstig ziek wordt kan het zelfs heel veel gaan kosten. Een operatie gaat al gelijk zwaar doorwegen. En natuurlijk kan je niet anders dan daar geld voor vrij maken wanneer het om het vriendje van je kind gaat. Dat honden heel veel vernielen en daardoor handenvol kosten is dan weer niet altijd waar. Of honden al dan niet spullen kapot bijten en alles rot plassen hangt wel een beetje van het karakter van de hond af, maar voor negentig procent toch van de opvoeding die hij krijgt en van de inzet van de eigenaars. Je kan elke hond leren niets stuk te bijten en buiten zijn behoeften te doen, als je maar weet hoe er aan te beginnen en dat kan je in hele korte tijd leren.

Een hond kan vuil zijn

De hond maakt je huis en auto vuil met zijn haren en vuile poten, dus extra poetsen! Dit is dan weer iets dat je niet volledig kan uitsluiten. Zelfs kortharigen zullen haren verliezen. Die kleine stoppeltjes zijn zelfs nog moeilijker te verwijderen dan lange haren, omdat ze overal in blijven steken. Een goede vachtverzorging en de hond leren dit allemaal goed toe te laten, kan het werk achteraf erg beperken.

Een hond verdient verzorging

De hond zelf moet verzorgd worden, borstelen, wassen, oren en tanden poetsen, enz. De tijd die je hiervoor moet uittrekken zal afhangen van ras tot ras. Honden met lange haren moeten meer geborsteld worden dan kortharigen, of ze moeten meer naar de kapper, wat dan weer extra geld kost, natuurlijk. Honden met veel huidplooien en zware afhangende oren kunnen steeds weerkerende ontstekingen krijgen die dagelijks moeten verzorgt worden. ‘Geen tijd’ is dan geen geldig excuus, je hond zijn gezondheid hangt er van af, dus zal je tijd moeten maken! Zelfs een naakthond heeft behoefte aan verzorging. Hij moet dagelijks helemaal ingesmeerd worden met bodylotion, misschien heb je met deze rakkers nog wel meer werk dan met een hond met een weelderige vacht.

Een hond verdient aandacht

De hond is een extra gezinslid dat aandacht wil en verdient. Als je van een hond verwacht dat hij stil is, ergens uit de weg gaat liggen, nooit voor de voeten loopt en zeker nooit iets eist, maar zich wel laat aaien wanneer jullie er zin in hebben raad ik je aan geen hond te nemen, maar een pluchen beest te kopen. Natuurlijk heeft een hond aandacht en affectie nodig. Hij leeft en heeft gevoelens en behoeften! Honden zijn sociale dieren, dat maakt hen juist zo geschikt om met ons samen te leven. Ook wanneer je thuis komt en de kinderen eindelijk op bed liggen moet je tijd uittrekken om met je hond te trainen, wandelen, spelen en leuke tijd door te brengen. Je zal zien dat je, eens je dit in je dagelijks routine inbouwt, heel veel terug krijgt van je hond.

Wat met vakanties ?

De hond is een extra zorg tijdens vakanties en familie-uitstapjes. Wanneer je hond niet mee op reis kan moet je dus een opvangadres voorzien. Leuke, vriendelijke honden kunnen doorgaans wel bij vrienden of familie onder dak, dus zorg er voor dat je hond gehoorzaam is en met iedereen kan opschieten. Regel ook ruimschoots op tijd opvang. Niemand zit op een last minute logé te wachten. Er zijn natuurlijk ook nog hondenhotels, die kosten wel geld (bovenop het vakantiebudget) en moet je tijdig boeken. De hond meenemen op vakantie is ook een optie natuurlijk. Ook dit vraagt een aanpassing. Je hond mag niet overal mee binnen, neemt extra plaats in, enz… En hem even achterlaten in de auto om er vanaf te zijn zou wel eens zijn dood kunnen betekenen wanneer het mooi weer is.

Je moet bij je hond en je kind blijven

De hond en kleine kinderen kunnen nooit alleen samen zijn, dus ouders moeten extra opletten. Een extra paar ogen is  wenselijk. Hoe betrouwbaar je ook denkt dat je hond is, je zal na het lezen van dit boek begrijpen waarom ik hier al zeg dat je een hond en kind NOOIT alleen kan laten. Dus als je dacht dat een hond soms ook even babysit kan zijn, vergeet dit dan snel weer.

Voilà, met dit overzichtje heb je weer wat om over na te denken. 

Wil je dat ik je help bij je beslissing ? Misschien ook bij het kiezen van jouw hond?

Daarvoor kan je hier een afspraak maken